איריס מלאיה זיו - תבונת הלב
פסיכותרפיה וליווי, מבוססי מיינדפולנס, האקומי ושמאניזם
מינדפולנס
מיינדפולנס (בעברית קשיבות) הינו מצב תודעתי-נפשי של נוכחות שקטה ויציבה בתוך הרגע.
על מנת לפתח יכולת זו, אנו מאמנים את התודעה (Mind) בטכניקות של מדיטציית מיינדפולנס, לצד שיח רגשי-תודעתי, ולימוד תפיסת העולם עליה מבוסס התרגול. התרגול מאמן את המתרגל למצב תודעתי של הפניית קשב לאובייקט מסוים (נשימה, מוזיקה, תנועה) מתוך גישה שאיננה שיפוטית. עם התרגול, מתפתחת במתרגלים תחושת יציבות, רוגע, ויכולת גדלה להתמודדות עם אתגרי החיים.
כאשר תשומת הלב העמוקה שלנו מתייצבת, אנחנו מתחילים להבחין בין מציאות ההווה המתהווה, למפל המים האינסופי של מחשבותינו ותחושותינו המשתנות תדיר. ברגעים האלו, העולם זורח אלינו ביופי קורן ומרגש. בה בעת, אנחנו מתחילים לראות עד כמה המצבים הפנימיים שלנו - האמונות שלנו שלא הכרנו, דפוסי רגש וחשיבה, והרגלי תגובה שלנו אליהם לא שמנו לב, שולטים בחיינו.
עם כל צעד, אנחנו נפתחים עוד ועוד לנקודת מבט רחבה ובהירה יותר על עצמנו ועל חיינו, שמאפשרת לנו להשיל מעלינו את הדברים שכבר לא משרתים אותנו, ולבחור מחדש.
התרגול משפיע לטובה על:
-
מדדים קוגניטיביים - ריכוז, חדות חשיבה, יצירתיות
-
מדדים רגשיים - התמודדות עם לחץ חרדה ודכאון, פיתוח חוסן נפשי ויצירת תחושת רווחה.
-
מדדים בריאותיים - מערכת חיסונית, לחץ דם, מחלות אוטואימוניות.
טכניקת המיינדפולנס מבוססת על המדיטציה הבודהיסטית, אך היא נטולת היבטים דתיים בודהיסטים.
בעשורים האחרונים, לצד עלייה בהוכחות מחקריות לאפקטיביות של התרגול וליתרונותיו להתמודדות עם החיים המערביים, הוא הולך ומשתלב כחלק משגרות הבריאות היומיומיות, בדומה לספורט, תזונה וכד', ומשולב לשדות מקצועיים מגוונים כגון: רפואה, עסקים, ממשל, ניהול, צבא, חינוך, ופסיכותרפיה.
מדיטציות מונחות: